Jubilejní 40. Rally Bohemia odkrývá tvář

40_Rally_Bohemia_TI_01Čtyřicet let, to už je pořádná historie pro automobilovou soutěž rally. Letos se významné kulatiny Rally Bohemia budou slavit v Mladé Boleslavi.

Čtyřicítka, to už je pěkný věk pro sportovní automobilovou událost a organizátoři 40. Rally Bohemia, soutěže zařazené do FIA Evropského poháru – Central s nejvyšším koeficientem 10 a do Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, která odstartuje v pátek 12. července 2013, udělají vše pro to, aby byl tento ročník důstojnou oslavou významných a kulatých narozenin. Automobilová Rally Bohemia zažila během čtyřiceti let okamžiky slávy i skromnější roky, chvíle radosti, ale i smutku, a na tratích této rally se vystřídaly tisíce soutěžních jezdců od těch začínajících až po pozdější mistry světa. Rally Bohemia si beze všech pochybností vysloužila pozici jedné z nejtěžších automobilových rally v České republice a ve střední Evropě s krásnými a technicky náročnými asfaltovými tratěmi. To je tradice, která zavazuje, a na níž je třeba navázat.

Jaká tedy bude 40. Rally Bohemia? Ne vše se dá dopředu odhadnout, ale organizační výbor rally připravuje jubilejní soutěž s ještě větší pečlivostí než předchozí ročníky, které byly vždy nadstandardně hodnoceny jak jezdci, tak delegovanými komisaři i diváky. Trať 40. Rally Bohemia, o celkové délce přes 620 kilometrů bude vycházet z osvědčených měřených úseků, kde už se soutěžní vozy objevovaly v předchozích letech, ale dojde i na upravené, či znovu objevené rychlostní zkoušky, kde zvuk závodních vozů utichl už před dlouhou řadou let. Zcela jistě nebude chybět například oblíbený divácký test v Mladé Boleslavi, který 40. Rally Bohemia otevře, a bude rovněž i posledním měřeným testem jubilejní “Bohemky”, čímž bude naplněna celková kilometráž rychlostních zkoušek na 191 kilometrů. S časem se ale bude bojovat například i dalších známých rychlostních zkouškách na Mladoboleslavsku, nedaleko Turnova, ale i v Sosnové na oblíbené a atraktivní paralelní trati se skoky a šotolinovým úsekem. Další rychlostní zkoušky se odehrají tradičně na Liberecku a Jablonecku.

Program 40. Rally Bohemia je rozprostřen do třech dnů se startem 12. 7. 2013 a s cílem 14. 7. 2013 v Mladé Boleslavi. V pátek a v sobotu nebudou na tratích chybět legendární rally vozy let minulých, za jejichž volanty se mohou představit neméně legendární závodníci. Tou nejpodstatnější změnou v harmonogramu soutěže je přesun centrální servisní zóny zpět do Mladé Boleslavi. Centrum rally tedy bude více kompaktní a ve městě automobilů Škoda tak účastníci rally a diváci najdou start i cíl, ředitelství, dispečink i servisní zónu. Významná změna se v souvislosti se 40. Rally Bohemia odehrála i na nejvyšší pozici vedení soutěže, kdy stávajícího ředitele Jana Mochana vystřídal Mgr. Adam Eliáš. Organizační výbor Rally Bohemia děkuje Janu Mochanovi za dosavadní vykonanou práci a současně přeje novému řediteli hodně štěstí a úspěchy v nové funkci.

V současné chvíli organizační výbor 40. Rally Bohemia dokončil jednání se všemi obcemi, na jejichž území povede trať letošní soutěže, a má jejich souhlas s uskutečněním automobilového závodu. Bezpečnostní plán Rally Bohemia patřil v minulosti k těm nejpropracovanějším a letos tomu nebude jinak. Trať 40. Rally Bohemia již také prošla schválením Asociace Jezdců Rally, která popsala rychlostní zkoušky jako technicky velmi hodnotné a náročné. Otázka bezpečnosti bude i v tomto roce na prvním místě. Pořadatelský sbor do itineráře rally po dlouhé době zařadil zpomalovací retardéry, kterých bude na trati soutěže vytvořeno celkem 16, a budou převážně nestandardní. S jejich pomocí budou zpomaleny příjezdy zejména do obcí a do diváckých míst. Diváci se ale rozhodně nemusí obávat, že by pro ně nebylo vytvořeno dostatek atraktivních a bezpečných diváckých zón, o kterých budou včas informováni na internetu nebo v tištěné podobě v novinách či magazínech. Jedním z nejzajímavějších diváckých míst bude i prostor startu a cíle 40. Rally Bohemia, kde ve spolupráci s Městem Mladá Boleslav bude probíhat doprovodný program, představení posádek, ale bude zde také komentovaná divácká zóna v prostoru cíle hned dvou rychlostních zkoušek soutěže. Srdce Mladé Boleslavi tak bude tentokrát doslova pulsovat v rytmu rally.

 
 
 
GENERÁLNÍ PARTNER
 
 
HLAVNÍ PARTNEŘI
 
 
PARTNEŘI
 
MEDIÁLNÍ PARTNEŘI